Hastanemizde Klinik ABR/BERA İşitme Testi Yapılmaya Başlandı
20 Mayıs 2019

Açılımı işitsel beyin sapı davranımı testi olan ABR – BERA testi; objektif, yani bebeğin katılımı gerekmeksizin odyolojik tanı için yaygın olarak kullanılır. Yeni doğan bebeklere doğal uykusunda yapılabilen bu test en geçerli elektrofizyolojik yöntemdir. Eğer doğal uykusunda yapılamıyorsa ya da daha büyük çocuklarda uygulanıyorsa test sedasyon altında yapılmaktadır.

ABR / BERA Testinde Nasıl Bir İşlem Uygulanır?

Testte uygulanan işlemler bebeğe hiçbir şekilde zarar vermemekte ve canını acıtmamaktadır.

Bebeğin alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrotlar ve kulaklara takılan kulaklık aracılığı ile özel bir sesli uyaran gönderilir. İşitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilir ve bu şekilde işitme eşikleri saptanır.

Hangi Durumlarda Test Uygulanır?

Yenidoğan döneminde yapılan periyodik tarama klinik ABR / BERA testinin yerini tutmamaktadır.

Sağlıklı ve işitme kaybı açısından risk faktörü bulunmuyorsa, tarama testinden üç kez kaldığı taktirde bebeğe ABR testi uygulanır. Yeni doğan yoğun bakım ünitesinde kalmış ya da işitme kaybı bakımından diğer risk faktörlerini taşıyan bebeklere de tarama testine ek olarak mutlaka ABR testi de uygulanmalıdır.

Klinik ABR / BERA Testi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Öncelikle bilinmesi gereken; yapılacak işlem radyolojik değildir ve bebeğe ya da çocuğa hiçbir zararı yoktur. Aynı zamanda herhangi bir kesi işlemi de uygulanmamaktadır. Test için randevuya gelinmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

-          Testin uygulanacağı tarihten bir gün önce çocuğunuza banyo yaptırıp, kulak, kulak arkası ve alın bölgelerini özenle temizleyin.

-          Randevuya gelirken çocuğunuzu mümkün olduğunca uykusuz bırakmaya çalışın ve yolda uyumamasını sağlayın.

-          Kahvaltısını hastanede yaptırmanız önerilir.

-          Test öncesinde çocuğunuz uykuya geçmeden önce çocuğunuzun cildini temizleyin.

-          Çocuğunuza daha önceden uygulanmış testler varsa yanınızda getirin.

-          Çocuğunuzun ihtiyacı olabilecek bez ve mama gibi eşyalarını yanınızda bulundurun.

-          Çocuğunuzu uyutmanız için sallamanız gerekecekse, küçük bir yastık ve battaniye getirmeniz önerilir.

-          Eğer çocuğunuz randevu tarihi öncesi grip, nezle, orta kulak iltihabı gibi bir hastalığa yakalanırsa mutlaka hastanemizi arayıp bilgi veriniz.

Klinik BERA Testi / ABR Testi Nasıl Yapılır?

Bu testleri uygulamanın iki farklı metodu vardır. Bunlar:

1. Çocuk gece belli bir süre boyunca uykusuz bırakılır. Gündüz hastanede uyuması için özel olarak hazırlanmış odada uyuması beklenerek teste başlanır.
  2. Uyku problemi ve mental retardasyon (otizm, down sendromu gibi) olan çocuklarda anestezi uzmanı eşliğinde anestezik ilaç verilerek uykuya geçirilir ve test uygulanır.

Odyoloji Birimimiz hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

• Klinik ABR